Sélection Vignoble du monde

Argestsinger Riesling

Sélection : Vignobles du Monde

Un nez expressif, minéral et scintillant aux notes d’agrumes, de fleurs et de silex. Issu de vieilles vignes plantées sur un sol calcaire fortement pentu, ce vin est accessible dans sa jeunesse, mais possède un formidable potentiel de garde. Notes élégantes, pures et savoureuses sur la longue finale.

Informations techniques

Région : New York

Appelation : Finger Lakes AVA

Cépage : Riesling

Millésime : 2019

Distinction :

91 / 100 R. Parker - Wine advocate
"The 2019 Dry Riesling Argetsinger Vineyard, another late release, has just two grams of sugar plus 8.7 grams of total acidity and 12.8% alcohol. The regular Dry Riesling shows so well that some might wonder why they should trade up. It's a fair question since the difference in price is over $10 in a region known for its bargains. Many will be perfectly happy stopping there. Still, I'd say this is the better wine and that will become even clearer as they both age (and likely separate a bit more). This is more impressive for expressive fruit. It seems more like the essence of Riesling, unfolding slowly over your tongue and coating the palate until some bursts of acidity crop up. Like its regular 2019 sibling, though, it is relatively integrated and balanced, with not a hair out of place. If anything, it seems more refined and graceful. The slight tart aspect on the finish provides a bit of spice, but it never overwhelms the wine. So, you can drink this now. As it ages and acquires a little complexity, this should become even more impressive."


93 / 100 J.Suckling :
"An intensely mineral dry riesling that is only just beginning to open up. Very complex and subtle aromas that range from peaches to wild herbs. Impressive structure is packed into quite a sleek silhouette. So much wet-stone character at the long and pristine wet-stone finish. Drink or hold."



Température de service

8-10° c °

Durée de garde

Plus de 10 ans

Rendement : 4 Tonnes / Ha

Culture : Raisonnée

Irrigation : Non

Alcool : 12.80 %

Acidité : 8.7 G/L

Sucre résiduel : 3 G/L

Vinification : Vendanges manuelles, long pressurage des grapes entières. Une petite partie subit une macération préfermentaire dans le pressoir. Levures sélectionnées. Fementation en cuves inox à basse température.

Elevage : 6 - 8 mois sur lies fines en cuves inox. Vin filtré.

Ravines, « Argetsinger Vineyard » Riesling 2019, Finger Lakes

Morten et Lisa Hallgren

Ravines Wine Cellars

Morten a également été le pionnier du style Riesling sec et minéral qui est depuis devenu le vin phare des Finger Lakes. La cave s’est considérablement développée au cours des 18 dernières années et, bien que petite à l’échelle internationale, Ravines possède 52 hectares (130 acres) de vignobles de premier ordre.

USA

Aux Etats-Unis 90% du vin produit vient du Californie avec une production de 22.3 millions d’hectolitres. La première exploitation viticole de Californie est fondée en 1769 par le missionnaire franciscain Junípero Serra, près de San Diego.