Ocio

Sélection : Vins Voyageurs

Un vin de concentration superbe digne d’un grand cru bourguignon. Couleur rouge rubis de grande intensité. Nez à la fois complexe et délicat avec des notes de violette qui se marient harmonieusement avec les épices et les nuances chocolatées du vin. C’est un Pinot Noir complexe et élégant. La texture est riche et sans excès. Les saveurs du Pinot Noir sont bien concentrées. Les tanins sont mûrs, lisses et élégants, la structure du vin est en parfaite harmonie avec les tanins. La finale est somptueuse. Du grand Pinot Noir !

Informations techniques

Région : Casablanca

Appelation : Valle de Casablanca

Cépage : Pinot Noir

Millésime : 2016

Distinction :

95 / 100 R. Paker - Wine Advocate
"The top of the range for Pinot Noir is the 2013 Pinot Noir Ocio, a wine produced with the fruit from vineyards planted in Casablanca from material sourced from the oldest known Pinot Noir vineyard in Colchagua, which dates from 1968 with 15% of grapes from San Antonio. This is a blending exercise they do after malolactic with the help of Martin Prieur, so the wine can change from vintage to vintage. The uncrushed grapes fermented in open vats and after one week they were foot trodden. After fermentation completed, the wine was put in French barrique for its élevage, but 10% of the volume was kept in egg-shaped cement vats of one year. The nose shows great complexity with more depth than the 20 Barricas, mixing wild berries, but with one extra degree of aromatic power and nuances. The palate shows very good inner strength, a kind of elegant power while showing lightness, combining those two complex characteristics. It's a profound, sharp Pinot with very good tension, very good acidity and length. Super! It felt very Burgundian and I wondered how it would do in a blind tasting against some top Burgundies. So I took a spare bottle and served it double blind against a Grand Cru from Gevrey; to our surprise, nobody identified is as Chile, and in fact more people preferred it to the Burgundy. A revelation. Grand Cru quality at a very reasonable price. 12,000 bottles produced."

Température de service

16 - 18 °C °

Durée de garde

Plus de 10 ans

Rendement : Non renseigné

Culture : Conventionnelle

Irrigation : Oui

Alcool : 14.0 %

Acidité : Non renseignée

Sucre résiduel : Non renseigné

Vinification : Vendanges manuelles du 13 mars au 10 avril. Raisins égrappés, non-foulés. Fermentation en cuves ouvertes pendant une semaines.

Elevage : 14 mois. 90% en barriques de chêne français et 10% en cuves ovoïdes.

Matias Rios

Cono Sur

Créé en 1993, Cono Sur s’est tout de suite concentré sur la production des cépages les plus difficiles à travailler au Chili: le Pinot Noir, le Chardonnay et le Sauvignon Blanc

Chili

C’est Hernan Cortes qui ordonna dès la conquête du Mexique la culture de la vigne en 1524. La vigne s’étendit progressivement vers le sud pour atteindre le Chili en 1555.